Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας

Άγχος, Φοβίες, Κατάθλιψη είναι μερικά μόνο από αυτά που βασανίζουν πολλούς συνανθρώπους μας και τους ωθούν στην αναζήτηση βοήθειας.

Η βοήθεια αυτή μπορεί να δοθεί από οποιονδήποτε., συνδυάζει γνώση, εμπειρία και διάθεση πρώτα να ακούσει και μετά να υποστηρίξει.

Πνευματικοί και εξομολόγοι προσφέρονται, επαγγελματίες ψυχικής υγείας καλούνται να προσφέρουν λύσεις και να συμβάλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Άλλωστε η επικοινωνία ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει μία δυσκολία στη ζωή του με έναν πνευματικό, μοιάζει με μία συνεδρία στο γραφείο ενός ειδικού. Κάποια κοινά σημεία είναι: απόρρητο, εξομολόγηση, αποκαλύψεις, αποδοχή άνευ κριτικής και εναλλακτικά σενάρια αντιμετώπισης τα οποία στοχεύουν στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι συνάνθρωποι μας που υποφέρουν σιωπηλά, που κουβαλούν το δικό τους σταυρό που ανηφορίζουν περπατώντας τον δικό τους Γολγοθά και που παλεύουν να διαχειριστούν μόνοι τους τα προβλήματα τους.

Άνθρωποι με σκέψεις και συναισθήματα που δε θα μοιραστούν ποτέ με κανέναν.

Η ιδέα του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας με βρήκε από την αρχή σύμφωνο και τολμώ να πω ότι με ενθουσίασε μία που οραματίστηκα το τέλος των μαθημάτων και ευχήθηκα να έχουν προσφέρει κι αυτά το δικό τους οβολό στους συνανθρώπους μας.
Είμαι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα κοινωνικής προσφοράς και πιστεύω ότι αυτές οι ομιλίες είναι κάτι ακόμη που μπορούμε σε συνδυασμό με τις λοιπές δράσεις όπως είναι η φιλανθρωπία μέσω της οποίας η εκκλησία μεριμνά για την κάλυψη των καθημερινών βιοτικών αναγκών των συνανθρώπων μας.

Κατ’ όμοιο τρόπο, το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας φιλοδοξεί να χορτάσει το μυαλό όλων όσων το παρακολουθήσουν με πλούσια πνευματική τροφή τόσο εγώ, ως προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγούδας, όσο και η κ. Βυζαντιάδου, ως επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, βάλαμε όλη μας την ψυχή για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Με την βοήθεια και τη χάρη του Τριαδικού Θεού, της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, αλλά και με τις ευχές και ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, τη συμβολή όλων των αξιόλογων εισηγητών και τη δική σας συμμετοχή ας καλωσορίσουμε αυτή την πρωτοβουλία που θα κοσμεί ως πολύτιμος λίθος τους επόμενους μήνες της κοινής μας πορείας.

Με τιμή και ευχές

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού
Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Ματσάς

Τι είναι το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας;

Ο Ιερός Ναός Παναγούδας με τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, διοργανώνει το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας από 24 Σεπτεμβρίου 2018 έως και 1 Απριλίου 2019, με τη στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την πλειάδα των ομιλιών να πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος, αφού η αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού μας, φάνηκε ανεπαρκής από άποψη χώρου. Πρόκειται για ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε οποιονδήποτε έχει ενδιαφέροντα και ανησυχίες γύρω από ζητήματα ψυχικής υγείας. Οι συμμετέχοντες που θα έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον τις 11 από τις 13 ομιλίες, θα λάβουν ένα πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Ανοιχτό Σχολείο Ψυχικής Υγείας. Κάθε συνάντηση θα έχει μια κεντρική θεματική με ανάπτυξη του θέματος και εν συνεχεία θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Την επιμέλεια του επιμορφωτικού προγράμματος, έχει ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγούδας, Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Ματσάς και επιστημονική υπεύθυνη, είναι η πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια & ψυχοθεραπεύτρια μέσω ψυχοδράματος, κυρία Νέλη Βυζαντιάδου.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις ομιλίες του Ανοιχτού Σχολείου Ψυχικής Υγείας: